WEBMASTER ÖZEL > VERİ TABANLARI

Ağ Veri Tabanı Kurulumu Nasıl Yapılır?

(1/1)

danua:
Ağ Veri Tabanı Kurulumu



Dil: İngilizce
Sürüm: Microsoft SQL Server 2008 R2 Enterprise Edition
Dosya Türü: .ISO
Uyumluluk: 32 ve 64 bit işletim sistemleri
İlaç: Kendinden ilaçlı olup ek bir işlem gerekmemekte. Türkçe kurulum metni eklidir.

Burdan İndir
https://cloud.mail.ru/public/EQ9z/Len7MF2Ym
https://cloud.mail.ru/public/E1jn/QDUNX6zeP



Planning: Ağ veri tabanı yazılımı kurulumuna başlamak için gerekli olan doküman ve araçların bulunduğu sekmedir.



Installation: Farklı senaryolara göre ağ veri tabanı yazılımı kurulumu ile ilgili seçeneklerin bulunduğu sekmedir.



Maintenance: Ağ veri tabanı yazılımını yükseltmek, tamir etmek ve cluster yapısında çalışan node’lar üzerinden ağ veri tabanı yazılımını kaldırmakla ilgili linklerin bulunduğu sekmedir.



Tools: Ağ veri tabanı yazılımı için geliştirilmiş farklı ihtiyaçlar için ister kurulum öncesi ister kurulum sonrası kullanabileceğimiz araçların bulunduğu  sekmedir.



Resources: Ağ veri tabanı yazılımıyla ilgili online kaynak dosyaları, yardım dosyaları ve ilgili doküman kütüphanesine ait linklerin bulunduğu sekmedir.



Biz yeni bir kurulum yapacağımız için “Installation” sekmesine geçiyoruz. Buradan “New installation or add features to an existing installation” linkine tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.



Kurulum başladıktan sonra sistemimiz ağ veri tabanı yazılımı için uygun olup olmadığı test edilerek eksik olan bileşenler hakkında bilgi veren“ Setup Support Rules” ekranı karşımıza gelir.



“Setup Support Files” penceresinde bizden kurulum destek dosyalarının yüklenmesi istenmektedir. Install butonuna tıklayarak bu işlemi de gerçekleştiriyoruz. Kurulum işlemi bittikten sonra karşımıza Setup Support Rules ekranı gelecektir.



“Setup Role” penceresinde ağ veri tabanı yazılımını nasıl kuracağımızı belirtiyoruz.
 
SQL Server Feature Installation: Kurulacak bileşenlerin bizim seçtiğimiz bölümüdür.
 
SQL Server PowerPoint for SharePoint: Ağ veri tabanı yazılımımızı SharePoint ile ilişkilendirmek için kullanılan bölümdür. Bu seçenek seçilecek ise SharePoint programının bilgisayarımızda kurulu olması gerekir.
 
All Features With Defaults: Varsayılan ayarları kullanarak kurulumu gerçekleştirdiğimiz bölümdür. 




SQL Server Feature Installation seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçiyoruz



Feature Selection penceresinde bileşen seçimi yapılır. Instance Feature başlığı altındaki bileşenler bir bilgisayara kurulan birden fazla sql instance için farklılık gösterebilirken Shared Features altındaki bileşenler ortak kullanıma sahiptir. Yani Shared Features altındaki bileşenler bir kere kurulduktan sonra birden fazla sql instance kurulsa da yeniden kurulmalarına gerek yoktur.
 
Tüm bileşenleri kuracağımız için Select All butonuna tıklayarak tüm bileşenleri seçili hale getirip bir sonraki adıma geçiyoruz.



Karşımıza Instance Configuration penceresi gelecektir. Bu pencere, ağ veri tabanı yazılımının ad, ID ve kullanılacak olan log ve veri dosyalarının fiziki yerlerinin belirlendiği bölümdür. Instance isimlerini farklı vererek bir bilgisayara birden fazla ağ veri tabanı yazılımı kurulumunu gerçekleştirebiliriz. Default instance seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçiyoruz.



Disk Space Requirements penceresi bize veri ve log dosyalarını kurmak için belirttiğimiz disk alanının yeterli olup olmadığının bilgisini verir. Eğer ki yeterli alanımız var ise bir sonraki adıma geçebiliriz



Server Configuration ekranı gelecektir. Yukarıdaki resimde görülen Service Accounts tabında ağ veri tabanı yazılımı servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir.
Temelde iki önemli servis bulunmaktadır. Bunlar SQL Server Database Engine servisi ve SQL Server Agent servisidir.
SQL Server Database Engine servisi bilgisayarınızın veri tabanı sunucusu olarak faaliyet göstermesini, kendisine gelen istekleri, sorguları alıp cevaplamasını sağlayan servistir. SQL Server bilgisayarının hizmet vermesi için SQL Server Database Engine servisinin mutlaka çalışması gerekir.
SQL Server Agent servisi ise, SQL Server üzerinde job, alert ve operator gibi yönetimsel görevleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin her akşam saat 20.00’da SQL Server üzerindeki bir veri tabanının yedeklenmesini otomatik olarak başlatmak için bir job(görev) oluşturduysanız bunun saati geldiğinde çalışabilmesi için SQL Server Agent servisinin mutlaka çalışması gerekmektedir.
 
Account Name sekmesinde servisi hangi kullanıcı hesabının kullanacağı belirlenir. System Account, Network Service Account, ve Browse ile seçilen Standart User Account olmak üzere üç farklı seçenek sunulmuştur. Biz bir çalışma grubunda olduğumuzdan ve kendi bilgisayarımızdan erişim sağlayacağımızdan System Account seçmemiz yeterli olacaktır. Eğer ki tüm servislerin aynı kullanıcı hesabı tarafından kullanımasını istiyorsak “Use the sam account for all SQL Server services” butonuna tıklayıp karşımıza çıkan pencereden kullanıcı hesabını seçerek ayarlama yapabiliriz.
StartupType sekmesinde servislerin bilgisayar açılışında nasıl davranacakları belirlenir. Automatic seçeneği bilgisayarın açılmasıyla servisin otomatik olarak çalışmaya başlamasını sağlar.
 
Collation tabından ağ veri tabanı yazılımının dil ve karakter set ayarları yapılır. 






Database Engine Configuration penceresinde ağ veri tabanı yazılımına bağlanmak isteyen kullanıcıların ne tür bir denetimden geçeceğinin belirlendiği bölümdür. Yani kısaca kimlik doğrulaması(authentication) ayarının yapıldığı bölümdür. İki tür kimlik doğrulama yöntemi vardır. Birincisi Windows Kimlik Doğrulaması(Windows Authentication ) ikincisi ise SQL Kimlik Doğrulaması (SQL Authectication) dır. 
 
Windows kimlik doğrulamasında Windows üzerinde oluşturulmuş ve ağ veri tabanı yazılımına erişim yetkisi verilmiş kullanıcılar, ağ veri tabanı yazılımı tarafından herhangi bir kimlik doğrulamasına tabi tutulmazlar. Bu işi Windows halleder ve ağ veri tabanı yazılımı da buna güvenir. Bu kimlik doğrulaması seçilirse hangi kullanıcıların ağ veri tabanına bağlanacağı belirlenmelidir. O an oturum açmış kullanıcıyı tanımlamak için Add current User butonuna tıklıyoruz. Eğer ki başka kullanıcıları da yetkilendirmek istiyorsak Add… butonunu kullanıyoruz. 
 
SQL kimlik doğrulamasında ise kimlik doğrulamasını ağ veri tabanı yazılımı kendi yapar. Bu doğrulama yöntemiyle bağlanacak kullanıcılara ağ veri tabanı yazılımı üzerinde bir hesap tanımlanmalıdır. Ağ veri tabanı yazılımı kurulduktan sonra otomatik olarak sa adında bir kullanıcı tanımlar ve bu kullanıcı administrator olarak bilinir. Ağ veri tabanı yazılımı üstünde her şeyi yapma yetkisi vardır. 
Bu iki kimlik doğrulama yönteminin birlikte çalışmasına da Mixed Mode adı verilir. Eğer mixed mode seçilir, sa kullanıcısı için bir şifre tanımlanır ve herhangi bir Windows hesabı yetkilendirilmezse sadece SQL kimlik doğrulaması aktif olur. 



Biz Windows authentication mode seçeneğini seçip, Add Current User butonuna tıklayıp o an oturum açmış kullanıcıyı yetkilendirerek kuruluma devam ediyoruz.




Analysis Services Configuration ekranında, ağ veri tabanı yazılımı Analiz Servislerinde yetkilendirilecek hesapları atadığımız Account Provisioning tabı ve Analiz Servislerine ait veritabanlarının veri ve log dosyalarını tuttuğumuz Data Directories tabları gelecektir. Burada Add Current User butonuna tıklayarak kuruluma devam ediyoruz.





Reporting Services Configuration penceresinde reporting service konfigürasyonunun ve kurulumunun hangi düzende ayarlanacağı belirlenir. İlk seçeneği seçerek bir sonraki adıma geçiyoruz. 



Eror Reporting penceresindeki kutucuğu işaretlersek ağ veri tabanı yazılımında bir hatayla karşılaşıldığında yazılım sahibine bir rapor ulaştırılmasını sağlamış oluruz.





Ready to Install penceresinde kurulacak olan bileşenlerin listesi karşımıza gelir. Kontrol ettikten sonra Install butonuna tıklayarak kurulumu başlatabiliriz.



Kurulum işleminin başarılı bir şekilde bittiğini gösteren bu pencereyi gördükten sonra bir sonraki adıma geçerek kurulumu tamamlamış oluyoruz.

Linkback: Ağ Veri Tabanı Kurulumu Nasıl Yapılır?

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git