WEBMASTER ÖZEL > VERİ TABANLARI
Veri Tabanı nedir
(1/1)
danua:
1) Veri Tabanı: verilerin düzenli bir şekilde saklanmış halidir.
2) Veri tabanı yönetim sistemleri : Veri tabanı yönetim sistemleri ise bu verilerin fiziksel hafızadaki durumları, birbirleri ile olan ilişikileri, kullanıcıların bu verilere erişim yetkileri gibi birçok detayın yönetildiği yazılımlardır.
3) Veri tabanı yönetim sistemi ne işe yarar: (Database Management System, kısaca DBMS), veri tabanlarını oluşturmak, kullanmak ve değiştirmek, veri tabanı üzerinde kullanıcılar tanımlamak, bu kullanıcılara yetkiler atamak ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için tasarlanmış sistem ve yazılımdır.
Veri tabanı yönetim sistemlerinin avantajları nelerdir.
1) Veri takrarını önlemek: Aynı veri farklı kullanıcıların bilgisayarlarında tekrar tekrar tutulmaz. Böylelikle veri tekrarı engellenmiş olur.
2) Veri Tutarlılığı: Aynı verinin değişik kullanıcılarda birkaç kopyasının bulunması ( bir yerde değiştirilen verinin diğer yerde aynı kalması durumu) veri tutarsızlığı oluşumuna neden olur. Bunu engellemek için kullanılır.
3) Veri Paylaşımı / Eş zamanlılık: Veri tabanı yönetim sistemi (VTYS) kullanılmadığı durumlarda veriye sıralı erişim yapılır. Yani birden çok kullanıcı aynı anda aynı veriye erişemez. Bir VTYS’de ise aynı veri tabanlarına saniyede yüzlerce, binlerce erişim yapılabilir.
4) Veri Bütünlüğü: Bir tabloda değişiklik yapılan verinin ilişkili olduğu diğer tablo veya tablolarda da aynı işlemin yapılması gerekebilir.
5) Veri Güvenliği: Verinin isteyerek ya da yanlış kullanım sonucu bozulmasını önlemek için çok sıkı mekanizmalar mevcuttur. Veri tabanına girmek için kullanıcı adı ve şifreyle korumanın yanı sıra kişiler sadece kendilerini ilgilendiren tabloları ya da tablo içinde belirli kolonları görebilirler.
6) Veri Bağımsızlığı: Programcı, kullandığı verilerin yapısı ve organizasyonu ile ilgilenmek durumunda değildir. Veri bağımsızlığı, VTYS’lerin en temel amaçlarındandır.
Linkback: Veri Tabanı nedir
Navigasyon
[0] Mesajlar
Tam sürüme git